2013. január 18., péntek

Betűtervezők beszélgetnek

Megtaláltam megint. :)

________________________________________________________________________
Szegi Amondó, a KREA oktatója faggatta Kóthay Gábor betűtervező, tervezőgrafikust, aki a felsőbb éves tervezőgrafikus hallgatóknak izgalmas előadást tartott az első félév folyamán a Kreában.

Szegi Amondó: Úgy tudom némi hendikepp is az oka annak, hogy elkezdtél betűket tervezni. Mesélj erről!
Kóthay Gábor: Mire gondolsz? Hogy hármas voltam írásból, mert nem ment a szépírás? Meg az olvasás is nehezemre esett. Mármint a könyvek olvasása. :-) Igen, biztosan ez is közrejátszott abban, hogy tipográfiával foglalkozom. Ezt mostanában diszgráfiának/diszlexiának hívják, de lehet, hogy csak ügyetlen voltam. Nem ment a magyar szisztéma. Ellentmond a józan észnek, az emberek írása a dőlt folyó írás és nem az, amit az iskolában tanulunk. A betűk tervezése már egy magasabb szint, mint a betűvetés. Tanulás, érdeklődés és stílusérzék dolga, milyen betűformákra, ritmusra, egyebekre vágysz. Ha revival-eket csinálsz (revival: elmúlt korok betűinek, metszeteinek föltámasztása, újrarajzolása), köt a program. Minden más esetben csak az eredetiség számít, az alkotás maga.
SzA: Mivel magyarázod azt, hogy az óceán másik felén hamarabb ismerték meg a neved betűtervezőként, mint Budapesten?
KG: Ez nem olyan különös. Úgy gondoltam, végre komolyan kéne venni ezt a tevékenységet. Azt mondtam, nézzük, a nagyok mit szólnak hozzá. Oda küldtem ki az első betűimet, mert itthon nem volt és most sincs forgalmazó, csak viszonteladó. Aztán fönnakadtak...
SzA: Mit jelent számodra az, hogy grafikusként a saját betűidet tudod használni?
KG: Örömöt. A másokéi is, de ha sajátot használok, még pénzt is spórolok. :-) Viszonylag kevés típust használok. Ez nem magam miatt, mint inkább a megbízók miatt van így.
SzA: Mi inspirál a betűtervezés során?
KG: Egy „mi lenne, ha tudna olyat, hogy...” gondolat, vagy egy tetszetős karakter firkálgatás közben. Mindig más. Leginkább a kíváncsiság. És hogy egyre jobb (perfektebb) legyek.
SzA: Miért fontos számodra művészként tanítani is?
KG: Hogy legyen utánpótlás. Először ez is kedvtelés volt, de ma már legalább olyan fontos, mint az alkotó munka. Így nagyon sok mindent pontosan kell megfogalmazzak és ez rászoktatott, hogy állandóan körüljárjak egy-egy témát, problémát.
SzA: A sok-sok betűcsaládod közül azokra vagy a legbüszkébb amelyek „elhíresültek” felhasználásuk okán?
KG: Részben. Ha a Twilight sorozatra gondolsz, persze büszkeséggel tölt el a tudat, hogy talán van egy kis részem a sikerben. De nem áltatnám magam. Nagyon sokszor láttam már úgy használni a betűimet, amire álmomban sem gondoltam volna. Most jó értelemben vedd a meghökkenésem! Vannak kollégák, akiknek nincs meg az a kötődésük egy fonthoz, ami nekem igen.
Különben is egy csomó még csak a portfóliómba került be, most folyik a kínálás. És ez a lényeg: érdekes-e mások számára is az én bolondériám. Leginkább a feleségemnek tervezett Éva és a Tisza család kedves, pedig ezek még nem is híresültek el.
SzA: Bizonyára neked is vannak kedvenc tervezőid – ki vele!
KG: Nem tudom, inkább fontokat szeretek. Van, aki „egy slágeres”, de van, akinek sok betűjét szeretem. Ez is változik, ahogy maga az ember is. Nyilván a legkedvesebbek, akikhez a saját betűimmel is kötődöm, a forgalmazóim. Volt egy próbálkozásunk, egy nemzetközi társaság, akikkel nagyon szívesen forgalmaztam volna együtt a betűimet, de meghiúsult. Így mindenki maradt azoknál a forgalmazóknál, akiknél eddig is megtalálható volt.
SzA: Mit üzennél azoknak, akik most szeretnék belevetni magukat a betűtervezés szövevényes világába?
KG: Hogy ne féljenek, azt nem mondom, mert a fiatalabb kollégáknak, leendő kollégáknak nincs az a fajta iszonyuk, amit én éreztem a vektorokkal, egyebekkel szemben. És azt is látom, hogy nagy szeretettel rajzolgatnak, írnak mindenféle eszközzel... Hm... Talán, hogy ne adják föl az első néhány kudarc után! Vegyék komolyan magukat, mert csak akkor fogják mások is komolyan venni őket!
(Eredeti blog itt.)

Forgalomban lévő fontok (a Wikipédiáról)

4 megjegyzés:

usha.digitalinfo írta...

When ever any body wants to visit jaipur then that time he or she come, here is comfortable budget price rooms available in this hotel, when ever any body visits jaipur that time you will found very comfortable budget price hotels in jaipur .


Here is available different types hotel packages in jaipur apart from this you will find here rajasthan hospitality in jaipur.


Hotelmeenakshi.in is the best discount hotels in Jaipur India. Apart from this it has online booking services facility now these days Online hotel booking in India is very easy. Book your favorite hotel in Jaipur online now.


Hotels  meenakshi palace is a comfortable budget hotel in Jaipur  providing round the clock room service and the best in Jaipur hotels. The  hotel  is a economy hotel in jaipur .


We offer Best 3 star Hotel, 3 Star Hotels in Jaipur, Luxury Hotel in Jaipur,  budget hotels in Jaipur, Lonely Planet 3 star Hotel, Railway Station Hotel jaipur. And many facility which is related hotel and hospitality industries.

usha.digitalinfo írta...

Meenakshi hotel is the best hotel in jaipur, which is near of rail way station, it’s a reasonable luxury hotel which provide facilities in affordable rate. I think its more affordable hotel because it’s a heritage hotel also, once some one used to visit here I think no one can’t refuse for its facility best service.


jaipur budget hotel


railway station hotel jaipur


online hotel booking in india


hotels in jaipur


jaipur hotel packages


discount hotels in india


hotel at jaipur


hotels in india


cheap hotels india


cheap hotels jaipur


budget hotels india


Leading hotel in jaipur providing budgeted accommodation in jaipur with 3 star hotels facility.

railway station hotel


railway station hotel jaipur


budget hotel jaipur


3 star hotels in jaipur


jaipur hotel packages


hotel packages


discount hotels in india


discount hotels


cheap hotels india


cheap hotel deals


hotel near railway stationWe have Heritage hotel in jaipur, our hotels tariff are very Reasonable in comparison with other hotels in jaipur, we provide Luxury and Cheap hotels in jaipur.


jaipur hotel packages


hotel packages


railway station hotel


station hotels


cheap hotels


budget hotel


luxury hotels


economical hotels


heritage hotels


best luxury hotels


honeymoon suite

usha.digitalinfo írta...

Hotel meenakshi is the one of the best hotel in jaipur, which have economical tarrif also.


economy hotels


affordable hotels


heritage hotels


hotel query


hotels tariff


cheap hotels jaipur


Hotel Reservation


luxury hotels


reasonable hotels


comfortable hotel
Hotel meenakshi has different hotel packages for jaiur every body can come here who wants visit to jaipur.


budget price hotels


hotel packages


premium hotels


online hotel reservation


hotel bookings


economic hotels


hotel halls


travel agent commission for hotels


best commission for hotel dealing


commission on hotel tarrif


best commission offer jaipur hotel

Any body can do hotel bookings in jaipur in hotel meenakshi palace. Here is online hotel reservation facility in jaipur every body can use this facility.

online hotel reservation jaipur india


online hotel reservation


hotel bookings india jaipur


hotel bookings


economic hotels


economic hotels jaipur rajasthan india


best hotels


best hotels jaipur india


comfortable budget hotels


comfortable budget hotels jaipur india


rajasthan tourism hotels


tourism hotels jaipur india


travel agent hotels commission

3 dollars per day !!! írta...

I earn 3 dollars per day !!!
Click the link delow :
http://www.probux.com/?r=maximus1968

Related Posts with Thumbnails